Ditt syn

Synstest - Hvorfor sjekke synet?

Hvorfor er det viktig å sjekke synet?

Synsundersøkelser er viktige for å sikre at du til enhver tid har det beste synet DU kan ha. Ved hjelp av ulike tester finner vi ut om du har behov for hjelpemidler(briller eller linser) for å se best mulig, og gi deg råd om hva som vil fungere best for DEG.

I tillegg kan en grundig synsundersøkelse også oppdage endringer i øyet, som kan være varsler for enkelte sykdommer som for eksempel diabetes. Ved eventuelle tegn til øyesykdommer vil vi gi deg beskjed om det, og eventuelt henvise deg videre til øyelege ved behov.

Hvor ofte bør jeg sjekke synet?

Hvis du aldri har testet synet før, så bør du gjøre det nå. Etter første synsundersøkelse vil vi vanligvis kalle deg inn til ny test etter ca. to år. Hvor lang tid det går mellom hver innkalling er avhengig av din alder, eventuelle synsfeil du har og andre vurderinger vi gjør. 

Hva skjer på en synsundersøkelse?

Vi vil starte med å snakke med deg om hvordan du opplever synet ditt i dag. Dersom du har problemer med synet, er det viktig å få kartlagt hvilke situasjoner du opplever som utfordrende. Vi vil også stille spørsmål om helsen og andre ting som kan påvirke synet ditt. Optikeren har taushetsplikt.

Ved hjelp av forskjellige apparater og tester undersøker vi deretter hvor godt du ser med høyre og venstre øye hver for seg, og hvor godt du ser med dem sammen. I tillegg undersøkes både det ytre øyet (hornhinne og øyelokk) og det indre øyet (linsen og netthinnen) ved hjelp av mikroskop som er håndholdt eller som står på stativ med hakestøtte.

I noen tilfeller vil vi også

  • måle trykket på øyet
  • teste fargesyn
  • sjekke synsfelt
  • fotografere netthinnen

Når alle målinger og undersøkelser er gjort vil du få en grundig forklaring på resultatet. Du vil også få rådgivning med mulige løsninger for at DU skal kunne se best mulig. Dette kan være briller, kontaktlinser eller annen behandling. Les mer om hva som skjer på en synsundersøkelse her.

Hvordan utføres synstester på barn, og når bør de gjøres?

Undersøkelser på barn gjøres som på voksne, men testene og metodene tilpasses barnets alder. Helsestasjonene tester hvor skarpt et barn ser de første årene. De sjekker også dybdesyn og fargesyn. Men det er ikke noe i veien for å ta med barnet ditt til oss hvis du føler deg usikker på om alt er i orden med synet.

1 av 5 skolebarn ser for dårlig, og det påvirker læringen, så en synstest er en god investering for barnets framtid. Les mer om barn og syn her.

Hvor lang tid tar en synsundersøkelse?

Vi setter alltid av 60minutter til din synsundersøkelse. Det er ikke alltid vi bruker hele tiden, men da har vi god tid til å ta de testene som er nødvendig og kan svare på eventuelle spørsmål du måtte ha.

Gjør det vondt å ta en synsundersøkelse?

Nei. En standard synsprøve gjør ikke vondt. Hvis vi trenger å gjøre spesielle undersøkelser som kan gjøre litt vondt, så får du lokalbedøvelse i form av øyedråper.

Vil en synsprøve påvirke synet mitt?

Vanligvis vil du ikke merke noe ubehag etter en synsundersøkelse, men noen kan oppleve at de blir litt “slitne i øynene etterpå.” Hvis vi trenger å bruke spesielle øyedråper for mer inngående undersøkelse av øyet, så kan det gi kortvarig ubehag eller medføre at det blir vanskeligere å fokusere. Du vil i så fall få beskjed hvis du for eksempel ikke kan kjøre bil umiddelbart etter undersøkelsen.

Ved undersøkelse av barn brukes det av og til dråper som reduserer øyets evne til å fokusere skarpt på nært hold(anbefales alltid ved første gangs undersøkelse av barn). Denne effekten vil kunne vare i flere timer etter undersøkelsen. Barnet vil også bli noe mer sensitiv for lys, så solbrille kan med fordel medbringes for bruk etter synstesten.

Hva er trykkmåling av øyet?

Trykkmåling av øyet vil si at vi måler trykket på væsken inne i selve øyet. Dette anbefales på alle personer fra 40år, men gjøres også i enkelte tilfeller tidligere dersom det er hensiktsmessig.

Hvis trykket i øyet blir for høyt kan det forårsake skader eller sykdom. Dette kan skje ved at et unormalt høyt trykk skader blodårene eller nervetrådene i øyet, som igjen kan gi skader på synsnerven. Skader på synsnerven kan føre til nedsatt syn.

Grønn stær (glaukom) er en av sykdommene som kan oppstå som følge av for høyt trykk i øyet.

Hvordan bestiller jeg time til synsundersøkelse?

Du kan bestille time hos oss via nettet, telefon 33 33 03 03 eller ved å gå innom butikken.